Gækkebreve 

Traditionen med gækkebreve

Traditionen med at sende gækkebreve begyndte for over 300 år siden. Dengang hed de "bindebreve" og var ligesom i dag kunstfærdigt udklippet papir, fulgt af en lille blomst. Bindebrevet indeholdte små opgaver på vers, og kunne man ikke løse opgaverne, var man "bundet" (deraf navnet bindebrev) og skyldte afsenderen en lille godbid eller lignende. Skikken med at skrive gækkebreve er dansk og det ældst kendte er fra 1770.

Traditionen foreskriver, at man har tre gæt til at finde frem til afsenderen af gækkebrevet. Hvis man ikke gætter afsenderen inden for de tre gæt, så skylder man afsenderen et påskeæg. 

Så et gækkebrev er et kunstfærdigt udklippet papir, fulgt af en lille blomst - som regel en vintergæk. I brevet skriver man et vers og afslutter det med prikker i stedet for sit navn - navnet skal modtageren jo gætte.

Gækkebrevet kan afsluttes på forskellige måder, her er et par eksempler:

Gækkebrev med påskeliljerMit navn det står med prikker

pas på det ikke stikker.

******************************

eller sådan:

Mit navn det står med lopper,

pas på det ikke hopper.

******************************

Hvornår skal gækkebrevet sendes?

Du skal sende gækkebrevene i god tid inden påske og det kan gøres, så snart virtergækkerne titter frem. Har modtageren af gækkebrevet ikke inden påske gættet, hvem afsenderen er, er modtageren blevet "gækket", og man har krav på noget godt eller lækkert til Påske. Gætter modtageren derimod, hvem afsenderen er, må man selv op med en lille gave - som regel et påskeæg.

Hvorfor en vintergæk?

Traditionen med at vedlægger en vintergæk stammer ifølge en gammel overlevering fra, at det den 6. februar er Sankt Dorotheas dag. Legenden fortæller, at helgeninden, inden hun døde, lovede at sende en blomst fra himlens have til jorden, og en engel bragte så den lille hvide klokkeblomst, som skulle blomstre på Sankt Dorotheas dag. Derfor kaldtes vintergækken også i gamle dage Dorothealilje.

Du kan finde eksempler på en række vers til gækkebreve her.

Og du kan finde skabeloner til gækkebreve med smukke mønstre her.